Studio Dansa

Solo klasike

Solo klasike so tiste koreografije, ki jih bolj ali manj znamo vsi swing plesalke in plesalci širom sveta. Nastale so v različnih obdobjih in so delo različnih avtorjev.

Nekaj solo klasik se lahko naučite na naših kratkih delavnicah. Obseg vaj je odvisen od težavnosti koreografije. Delavnice potekajo ob petkih, na začetku plesnega večera, od 20ih do 21ih.

Delavnice vodijo naše učiteljice in učitelji.

Plesno predznanje za delavnici Shim Sham in Tranky Doo ni potrebno, za delavnico Big Apple pa je potrebno osnovno predznanje Lindy Hop plesa ali katerega od solo plesov.

Program:
Big Apple: 13.1, 20.1., 10.2., 17.2. (štiri vaje); poučuje Urša Lesar
Shim Sham: 27.1., 3.2. (dve vaji); poučuje Patricija Bratuž
Trickeration: 10., 17., 31.3. (tri vaje); poučuje Nejc Oberčkal
Shim Shag: 21.4. (ena vaja); poučuje Urša Lesar
Tranky Doo: sledi

Cena:
Shim Shag: 16 €
Trickeration: 35 € (vsi 3 klasi)
Big Apple: 44 € (vsi 4 klasi)
Shim Sham: 25 € (oba klasa)
posamezen klas: 16 €
cena vključuje vstop na petkov swing plesni večer

Veljajo splošni pogoji.

Prijave so odprte!

SHIM SHAM izhaja iz step rutine imenovane ‘Goofus’, ki sta si jo v zelo kratkem času za potrebe šova leta 1927 sestavila Leonard Reed in Willie Bryant. Sestavila sta jo na pesem imenovano ‘Turkey in the straw’. Ker je bila rutina precej enostavna so nastopajoči velikokrat povabili zraven še gledalce, zato se je hitro razširila med plesalci in začeli so jo klicati tudi Shim Sham Shimmy. Zaneslo jo je tudi v dvorano Savoy, kjer se z njo srečali Al Minns, Leon James, Frankie Manning in še mnogi drugi.

Danes tako obstaja več različnih verzij Shim Shama, mi pa se bomo na delavnici naučili tisto, ki jo je Frankie ustvaril v 80ih.

Več o Shim Shamu si lahko preberete na tej povezavi.

TRANKY DOO pa je klasika, ki izvira iz 40ih, prvič pa so jo zaplesali v Savoy dvorani v Harlemu. Plesni zgodovinarji se ne morejo odločiti, ali je avtor koreografije Pepsi Bethel ali Frankie Manning. Vsekakor obstaja več različic.

BIG APPLE je ples, ki so ga plesali v 30ih afro-ameriški priseljenci. Plesali so ga tako, da so plesalci formirali krog, plesalec na sredi kroga pa je klical gibe, ki so jih ostali ponavljali. Ples se je imenoval po klubu imenovanem Big Apple Club v Južni Karolini. Kmalu je ples dobil navdušence in se razširil po Ameriki. Samo koreografijo The Big Apple pa je za Whitey’s Lindy Hopperje leta 1937 zasnoval Frankie Manning.
Zanimivo zgodbo Big Apple-a si lahko preberete tukaj.