Studio Dansa

Jazz balet

Jazz balet je plesna tehnika, ki izhaja tako iz baleta kot tudi iz stika afriške in ameriške kulture. Je eden izmed t.i. jazz plesov, kamor spadajo tudi Cakewalk, Black Bottom, Charleston, Jitterbug, Boogie Woogie, Lindy Hop … Jazz je postopoma postajal vedno bolj popularen in tako prešel tudi na plesni oder in v plesne studie. V 50-ih letih je kar nekaj pomembnih oseb pustilo močan pečat na samem plesu: Katherine Dunham, Bob Fosse, George Balanchine, Agnes de Mille, Jack Cole, Gene Kelly in drugi.

Razlika med Jazz baletom/broadway jazzom in Solo jazzom je tako v korakih kot tudi v samem gibu. Temeljna razlika je v večjem vplivu baleta: veliko je dvigov nog, piruet, ekstenzij, izolacij telesa, plie-jev, skokov, uporabe tal.

Zakaj obisk tečaja?
Baletna tehnika pripomore k pridobivanju na moči in agilnosti, k boljšemu razumevanju in spoznavanju telesa ter k večji kontroli telesa, plesalki ali plesalcu pa omogoči večjo svobodo v izražanju in improvizaciji.

Vsaka ura bo zastavljena iz začetnega ogrevanja telesa in izolacij posameznih delov, nato bodo sledile tehnične baletne vaje, na koncu pa koreografija in raztezanje.

Za vse, ki si želijo več od plesa, boljšo kontrolo nad telesom, večji izkoristek telesnih zmožnosti.

V sezoni 2022/23 se bo izvajal naslednji tečaj:

Jazz Balet

Nivo: izkušnje niso potrebne
Tečaj poučuje Špela Premelč in bo potekal vsako sredo od 16.15 do 17.45.

Prijave so odprte. Urnik tečajev si lahko ogledate tukaj.